Hund i heimen

Hund i heimen

Kort om hundetrening

Om hundetreningPosted by Anne-Berit Draxen Thu, April 08, 2010 23:35:21
Ei som har skjønt det... Arinya har funnet lesestoff - matmor's bibel.

Når man har kjæledyr, spesielt hund, så vil man jo gjerne at den skal være lydig. Mange vet hva de vil at den IKKE skal gjøre og trener dermed deretter. Men problemet da blir at treningen også bli negativ. Som i mye kjefting, straff osv. Og ofte virker det heller mot sin hensikt også. Likevel fortsetter man med trening og “oppdragelse” i samme bane som alltid. Selv om det ikke gir resultatene man ønsker. Som at hunden drar i båndet og man røsker den “på plass” konstant uten at det hjelper, selv om det er femte året man gjør det samme dag ut og dag inn. Hvorfor er det slik? Er det gammel vane, er det redsel for å gjøre noe feil eller annerledes? Ikke godt å si. Men jeg kan si for meg selv at etter at jeg begynte å lese om læringsteori hos hund, så ser jeg også mange av de feilene jeg gjorde den gangen familien min hadde hund og jeg tok meg av mesteparten av treningen. Heldigvis var hunden vår Laika av den sorten som gjorde lite ut av seg, hun var bedagelig og snill, så det gjorde ikke så mye. Hadde hun vært en skikkelig sta og usikker terrier, derimot… Det kunne blitt mye verre!

Det jeg vil frem til er at istedenfor å se på tingene man vil hunden IKKE skal gjøre, så snu på det og finn ut hva du heller VIL den skal gjøre! Istedenfor at man ikke vil at den skal bjeffe, så vil man at den skal være stille. Man vil ikke at den skal tigge ved bordet, kan heller bli til at man vil den skal ligge på plassen sin når man spiser. Snur man på tankegangen slik, er det lettere å tenke positiv trening med belønning og ros når hunden gjør noe riktig! Slik vil nok hverdagen for både hund og eier bli mye hyggeligere også. Det kan kanskje være litt vanskelig og uvandt i starten, men når man kommer inn i det så går det som smurt.

Klikkertrening er noe som bygger på disse prinsippene om positiv trening. Man ser etter de tingene man vil at hunden skal gjøre og belønner dette. Klikkertrening betyr at i det øyeblikket (ikke sekundet før eller sekundet etter) man ser starten på en adferd man ønsker, klikker man og gir godbit. Hunden har lært at klikket betyr at akkurat DER gjorde han noe riktig, og vet han får godbiter når han gjør dette. Dermed leter han etter hva han gjorde og tilbyr adferder helt til den får det riktig – klikk - igjen. En hund som kanskje har lært sitt, dekk og rull rundt på denne måten, kan komme til å tilby disse først da det har virket tidligere. Når ikke det virker, tilbyr den andre adferder. Klikkertrening er morro og funker på alle. Ikke bare hunder, men katter, ildere, delfiner, bjørner og mennesker. Man må kanskje gjøre om litt på hva som er belønnings-markør, om det er lyd (som klikker, fløyte eller ord), lys eller andre ting som gir et kort og presist tegn på det øyeblikket noen har gjort det man ønsker.

Trening er morro og noe som vil knytte hund og eier sammen. Det er ikke nødvendig å trene med straff og sinne, når man får bedre resultater med ros og belønninger. Men må kunne si nei når det er fare for at hunden skader seg selv eller andre, bevisst eller ubevisst (spise noe farlig, løpe ut i veien osv), og sørge for at hunden faktisk lærer seg betydningen av ordet også. Bruker man normal stemme, eller gjerne noe lavere stemme når man trener og som hunden er vant til når den får en “kommando”, vil den reagere mer når man blir nødt til å bruke høy stemme for å kalle den til seg eller stoppe den.

Å bruke ordet “kommando” om det å fortelle hunden hva man ønsker den skal gjøre, blir noe feil for meg, det henviser til tidligere treningsmetoder hentet fra hæren, at hunden skal adlyde blindt for å unngå straff. Men i mangel av noe bedre ord, bruker jeg det likevel, om enn i hermetegn.

Når det kommer til hva folk sier til hundene sine, og de oppriktig mener hunden skal forstå, er uttrykk som “sitt pent” og “sitt, sa jeg”. Hva er å sitte pent i forhold til bare å sitte? Og de innser ikke at når hunden først setter rumpa i gulvet når eier ytrer ordene “sa jeg”, så har de faktisk lært dem at det er de to ordene som betyr at de skal sette seg og ikke ordet “sitt”. Skal man be hunden om å gjøre noe, skal man be om det en gang, ikke 7-8 ganger. Hunden lærer bare at den ikke skal gjøre det første gangen den blir bedt om det.

Så det er mye man skal passe på når man trener hunder, at de faktisk lærer det vi prøver å lære dem. Timing is everything. Tenk på hvor gøy det er å lære hunden nye ting, bli god på de tingene dere lærer sammen og på det sterke båndet som vil gro mellom dere. Kos dere med trening og hyggelige stunder sammen.

(Innlegget er kopiert fra min blogg på Gudinne.no)