Hund i heimen

Hund i heimen

Valg av hund

Valg av hundPosted by Anne-Berit Draxen Sat, April 10, 2010 18:47:42
Hvorfor vil du ha hund? Hva slags rase vil du ha? Og ikke minst: hvorfor akkurat denne rasen? Før man i det hele tatt prøver å finne ut hva slags hund man vil ha, så bør man sette seg inn i hva det vil si å ha hund. Først og fremst: har man tid til den? Den skal ha mat og vann hver dag, noen turer og ha kontakt med menneskene den bor med. Den skal ha trening og turer til dyrlegen. Den skal ha det trygt og godt, og den skal ha noen som kan passe den når du reiser bort. Enkelte raser skal ha mye pelsstell, andre er utsatt for helseplager.

Når man har funnet ut av dette, kan man begynne å tenke ut rase. Først er det greit å tenke størrelse. Vil du ha en gedigen kompis eller en mini-venn? Eller noe imellom? Så er det å se på sin egen livssituasjon nå. Har man barn, bor man alene, har man stor eller liten plass? Har man andre kjæledyr fra før? Hva er planene for fremtiden?

Jeg synes det er mange fine terriere der ute, men med tanke på at de oftest er rottejegere eller har et skikkelig jeger-instinkt, så passer det ikke å ha det så lenge jeg har ilder. Jeg vil gjerne ha en mellomstor hund, og gjerne en jakthund. For meg blir vohrsteren alt for stressa (energi hele tiden, døgnet rundt), retrievere er ikke helt hva jeg ser for meg, og selv om kooiker og breton er en fin størrelse og med et godt gemytt, så ligger mitt hjerte hos gordon setteren. Jeg jakter ikke selv, men både min far og bror jakter skogsfugl og småvilt, så hunden vil få brukt sine jakt-instinkter slik den ble avlet til å gjøre. Settere er rolige hunder og flotte familiehunder selv om de er jakthunder, de er glad i mennesker og andre dyr, er bedagelige å ha hjemme og fantastiske turkamerater. Det negative med dem (for meg) er lang pels på mye av kroppen et minus - jeg har klippet den lange pelsen for å unngå snøballer og borrer etter en langtur. Setteren jeg vokste opp med, Laika, var aldri på utstilling, så hun klippet jeg av og til helt ned når jeg visste vi skulle være mye ute i terreng der pelsen garantert ville floke seg. Hun så litt snål ut, men slapp floker og vondt.

Poenget er at man må finne ut hvilke behov man har og hva man vil ha av hunden. Skal man ha vakthund, skaffer man seg ikke en setter eller en retriever. Vil man ha en hund som ikke bjeffer mye, så skaffer man seg ihvertfall ikke en hund som blir brukt til los-jakt (det hunden varsler jegeren ved å gjø). Vil man ha en hund som ikke bare er aktiv i kroppen, men trenger å bruke huet også, så er gjeterhunder ypperlig. Skal man bare ha en turkamerat, er spaniels et fint valg. Har man liten plass og kanskje ikke er så sprek selv, så er en miniatyrhund godt selskap. Bare husk at å trene hunden er like viktig for alle raser!
To hunder jeg har passet: Tinka og Niko, en blanding og en renraset, like sjarmerende begge to.

En idè hvis man er litt i tvil, er å bruke en rasevelger på nett. Canis.no har en helt grei en så man kan få en liten idè om hva man har å velge i. Ellers finnes det en på Animalplanet. Ellers kan man jo Google "rasevelger". Man skal ikke se blindt på slike velgere, men har man ingen aning så er det jo en start og man kan lese på de de forskjellige rasene for å finne ut om de egentlig passer eller ikke. Uansett, bruk tid på å velge! Dette er en kamerat du skal ha forhåpentligvis i mange år fremover!

Og det verste jeg ser er folk som kjøper seg en hunderase fordi den er på mote... Etter en stund er det ikke like stas og hunden blir enten stående alene ute i hundegården eller så vil man ikke ha den lenger. Man tar ikke nødvendige kurs eller opplæringer sammen med hunden, noe som kan resultere i en utrygg hund og en eier som ikke "ser" hunden. Og ja, jeg tenker på raser som Chihuahua og andre miniatyrhunder som blir plassert i en veske med en genser og lue på. Hunden har pels og fire ben! La hunden bruke bena og bær den når den blir for sliten! Og klær på hund? Greit nok på hunder med tynn pels som fryser. Men moteklær og en hel garderobe for hunden? Neitakk! La hunden være hund. Få deg en unge om du vil ha en liten en å kjøpe klær til, så kan jeg love deg du har mange, mange år foran deg med en som alltid har det siste innen mote... (Ok, litt kynisk der, menmen.)

For ikke å snakke om Gordon setter (mer enn de andre setterne) i Asker og Bærum. For meg finnes det to typer GS: baksetehamsteren fra Holmenkollen og GammelGordon fra Trondheim. Førstnevnte er (satt veldig på spissen) en liten pingle på 15 kg som enten sprader på en liten luftetur (les:visefrem-tur i nabolaget) med matfar og elles står bundet i bakgården det meste av døgnet. GammelGordonen er en real jakthund av 25-35 kg muskelmasse som koser seg med familien i hverdagen, blir med på turer skog og hei, og blir med på lange jaktturer i hele jaktsesongen.

Eller hva med dalmantinere etter filmene "101 dalmantinere"?

Og så er det spørsmålene: valp eller voksen hund? Renraset eller blanding? Kjøpt eller omplassert? De fleste vil vel ha valp og oppleve valpetid og muligheten til å trene opp sin egen hund. Og med en renraset hund "vet" man hva man vil få, mens en blanding kan faktisk være sterkere helsemessig... Det at man kjøper fra en oppdretter er ikke dermed sagt at man alltid får en bra hund (selv om det hører til sjeldenhetene at det er noe galt med en hund fra en oppdretter). En omplassert hund blir omplassert av en grunn, men er egentlig sjeldent selv grunn i det. Oftest er det eier som har skaffet seg en hund som ikke levde opp til forventningene. Andre ganger er det kanskje livssituasjonen som ligger til grunn. Uansett, man vet aldri helt hva man får med en omplasseringshund, men er man godt forberedt og villig til å jobbe litt, så kan man like gjerne ende opp med verdens beste venn.

Uansett, en hund er et levende vesen. En hund. Ikke et menneske, en hund. Vær så snill å behandle den deretter også. Gjør dere begge en tjeneste og velg først rase (evt blanding) med omhu, og lær deg alt du kan om rase og om hunder generelt. Hundepsykologi er et spennende felt hvor du kan lære mye om hvordan du og din nye venn kan få det beste ut av de årene dere har sammen fremover.