Hund i heimen

Hund i heimen

Fedmeproblematikk

HelserådPosted by Anne-Berit Draxen Sat, April 10, 2010 10:38:20
Over hele verden går det en epidemi. Fedme. Flere og flere av oss mennesker blir støre og større. Ok, noen ganger ligger det sykdom bak hvor tilstanden eller medisiner står for vektøkningen. Men stort sett ligger feilen hos oss selv. Men det er ikke det jeg skal skrive om. Jeg skal ta for meg fedme hos dyr. For når vi putter i oss alt mulig av godsaker og rører desto mindre på oss, så gjør vi det samme for dyra.

- Det er jo så fælt at Fido kun skal spise tørrfôr. Tenk på dette: en gulostskive for oss tilsvarer ca 6-7 for en hund på 20-25 kg. Mer for de små, mindre for de større. Da kan du tenke deg kaloriinntaket hvis den får det som står på tørrfòrposen at den skal ha iløpet av en dag i tillegg. Og om den da ikke er i nok aktivitet, så er det èn til som skjer: den legger på seg! Skal man gi hunden noe ekstra, så fjern tilsvarende mengde tørrfòr fra matskåla! At Fido kun får tørrfòr gjennom livet, gjør ingenting, hunder har ikke det behovet med å ha forskjellig smaker hver dag. Den kan leve fint på de tørre kulene.

Så er det enkelte som kommer til dyrlegen med hunden sin og får beskjed om at den må slankes, og ikke skjønner hva dyrlegen mener. Fra da jeg var praktikant har jeg et eksempel: et eldre ektepar, som alltid har hatt labrador retriever, kom med sin nåværende firfoting til vaksine. Veterinæren sa til dem at den måtte slankes. (Den så ærlig talt ut som en tønne med fire ben og hode...) Hvorpå eierne svarte at: jammen, labradorer skal være litt store! smiley Jeg måtte ta meg i nakken for å ikke spørre dem om de noen sinne har sett en jakthund med den samme profilen som deres kjære hund... Ja, labradorer er ofte litt kraftige uten at det gjør noe, men de er sånn i tillegg til at de er superduperglade i mat. Denne var 4 år og sto i risiko til å ikke se sin sjette fødselsdag. Dyrlegen måtte ta en lang prat med eierne før det begynte å synke inn. Det som skjer når en hund er så stor, er ikke ting som KAN skje, men som VIL skje.

- Diabetes
- Slitasjegikt i ledd
- Hjerte-/kar-problemer
- Tannproblemer

Disse eierne fikk streng beskjed om å gå på et slankeprogram der de måtte komme inn jevnlig og veie hunden, og KUN fòre med slankefòr. Ingen godsaker i det hele tatt og mange flere turer. Om de ikke klarte å gå så mye selv, så måtte de få andre til å hjelpe seg med å få hunden i bevegelse. Det jeg tror fikk øynene opp for eierne var at dyrlegen sa det var på grensen til dyreplageri.

En hund er avhengig av oss for mat og vi må gjøre et bevisst valg på hva vi gjør med foring og trening. Er de kresne, er det fordi vi har gjort dem sånn. En hund vil aldri sulte seg selv, og det gjør ingenting om en hund går en dag eller to uten å spise. (Så lenge de får i seg vann. Men det er en annen problemstilling.) Fra en hund er valp, bør man venne den til forskjellige ting, også mat-typer. Og husk at èn type fòr kan passe helt fint for en hund, mens en annen hund bare vil fnyse av den. Det er såpass mange fòrtyper der ute at man burde kunne finne noe som passer.

Av fòrprodusenter jeg har erfaring med, så er det Hill's, Eukanuba, Specific og Royal Canin. Alle merkene er bra, og man finne frem til det man er mest fornøyd med. Alle har såkalte veterinær-fòr, hvor man kun får kjøpt fòret hos veterinær nettopp med tanke på at det skal brukes under veiledning fra veterinær eller dyrepleier (dyret på ha en diagnose for at man ikke skal bruke fòret feil). Dyret har da en tilstand som tilsier et spesialfòr, som fedme, urinkrystaller, problemer med hjerte, tarmsystem, hud og mye mer. Alle de tre, unntatt Specific, har også såkalte "vanlige" fòrtyper som også selges i dyrebutikker.
Noen tenker at det er billigere å kjøpe fòr i matbutikken, slik som Pedigree og Whiskas. Joda, det er billigere der og da, men med tanke på at slike produsenter bruer de billigste råvarene på markedet den dagen, så er det ikke alltid man er garantert at det er samme innhold hver gang man kjøper ny pose. Dette kan gi grobunn for allergier. Si at en gang var oksekjøtt billigst og det er mest av denne kjøtt-typen i maten. Neste gang er det svin. Har en hund tendensen til å reagere på svinekjøtt, så kan det plutselig slå ut i allergi. Dessuten spiser hunden mer av dette fòret enn dyrebutikk-/veterinær-fòrene, så det blir like dyrt uansett. Og hvorfor ikke gi dyrene det beste de kan få? Det behøver jo ikke bety biff og bernaise hver dag! Av og til skulle jeg ønske det var så enkelt som å ete noen tørre kuler, og hey presto! Så har jeg fått i meg dagsbehovet av næringsstoffer...

Slankefòr er ikke et Light-fòr! Light-fòret kan brukes til hunder som har en tendens til å legge på seg litt, i perioder hunden kanskje ikke får brukt så mye kalorier som den pleier osv. Slankefòr er et fòr men må til veterinær for å få. Det er mye fiber i det, og alle de næringsstoffene de trenger. Det er ikke nok å bare fôre med et slankefòr og tro at alt får av seg selv. Her er det er hardt regime med KUN tørrfòr to ganger om dagen, null lørdagsgodt eller frokostbrødskive (med mindre man da fjerner tilsvarende fra tørrfòret, noe jeg ikke anbefaler fordi man enten ikke fjerner nok eller glemmer å fjerne...) og mye kaloribrenning ved hjelp av lek, flere og lengere turer og oppbygging av muskler og kondis. Det er ikke rettferdig at hunder skal lide fordi vi er for godhjertede med maten...

Så start tidlig med gode matvaner, det har alle godt av. Tilpass mat og trening etter hunden, og dere vil få mange, gode år sammen. Og vil du gi hunden noe å kose seg med, så bruk naturlige ting, som tørket kylling, dyre-sener eller kanskje hundekjeks innen samme serie som slankefòr. En hund jeg trente var så glad i mat at jeg kunne bruke tørrfòr-kulene som belønning... :)Ellers finnes det også rasespesifikke fòr hos flere produsenter, med tanke på helseproblemer eller -utfordringer din rase er utsatt for. Jeg anbefaler å ta en god prat med veterinæren din, og gjerne også dyrepleieren på stedet for å få info og veileding i mat-jungelen.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.